Ένα σύνηθες ερώτημα που προβληματίζει τους γονείς και τους παιδαγωγούς είναι πως να διδάξουν τους αριθμούς στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παρακάτω σας έχω τα εννέα βήματα που συνήθως ακολουθώ εγώ με τα μπιζουδάκια μου.
- Σειροθέτηση
Αρχικά μαθαίνουμε στα παιδιά τους αριθμούς ως λέξεις. Χρωματίζουμε τη φωνή μας για να τα βοηθήσουμε να τους θυμούνται με τη σωστή τους σειρά. Τα ποήματα και τα τραγούδια βοηθούν αρκετά διότι έχουν μελωδία και ρυθμό.
- Μέτρημα
Αφού αντιληφθούν ότι οι αριθμοί έχουν σειρά και είναι εύκολο να απαριθμούν, στη συνέχεια θα αρχίσουν να μετρούν διάφορα αντικείμενα στη σειρά. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με το μέτρημα για πρώτη φορά, καλό είναι στα αντικείμενα στα οποία θα κάνει εξάσκηση να είναι τοποθετημένα στη σειρά και όχι σε κύκλο ή διάσπαρτα γιατί ενδεχομένως να δυσκολευτεί.
- Κατονομασία
Όταν θα έχουν εξασκηθεί αρκετά στο μέτρημα, μπορείτε να αρχίσετε να τους δείχνετε τα ψηφία και να τους τα ονομάζετε. Χρησιμοποιήστε ψηφία φτιαγμένα από διάφορα υλικά και με διάφορους τρόπους κάθε φορά (π.χ. ξύλο, πλαστικό, χαρτί, ενσφηνώματα, ζωγραφιές κτλ).
- Ταύτιση
Με τα ψηφία που έχουν μάθει τα παιδιά σας παίξτε παιχνίδια ταύτισης (π.χ. πάρτε ψηφία διαφόρων υλικών μπροστά σας και δώστε τα ίδια ψηφία διαφόρων υλικών στο παιδί, σηκώστε ένα ψηφίο και ζητήστε να το ταυτίσει με ένα από τα δικά του). Αυτού του είδους τα παιχνίδια βοηθούν πολύ στη γενίκευση των ψηφίων.
- Διάκριση
Αφού θα έχουν εξασκηθεί στην ταύτιση ψηφίων, μπορείτε να κάνετε μερικές δραστηριότητες διάκρισης (π.χ. ανακατέψτε ψηφία είτε με γράμματα είτε με σύμβολα και ζητήστε από το παιδί να σας διαλέξει μόνο τα ψηφία). Μέσω τέτοιου είδους δραστηριοτήτων ελέγχετε την γενίκευση των ψηφίων.
- Αναγνώριση
Όταν θα έχει κατακτηθεί και η διάκριση των ψηφίων από τα υπόλοιπα σύμβολα, σειρά έχει η αναγνώριση τους. Μέσω απλών εντολών για αρχή (π.χ. Δείξε μου το τρία. Δείξε μου το επτά.) εξασκείστε στην αναγνώριση των ψηφίων. Μπορείτε να «κρύψετε» τα ψηφία και να ζητήσετε από το παιδί να σας βρει ένα συγκεκριμένο κάθε φορά.
- Αντιστοιχίση ψηφίου με ποσότητα
Όταν τα παιδιά θα χειρίζονται με ευχέρεια το μέτρημα και τα ψηφία, μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες αντιστοίχισης ψηφίων με ποσότητες. Για τα παιδιά πλέον το μέτρημα δεν είναι μόνο μια λεκτική διεργασία, αποκτά νόημα. Το ψηφίο γίνεται αριθμός και το παιδί αντιλαμβάνεται ποιες έννοιες είναι μετρήσιμες και σε τι χρησιμεύουν.
- Αντιστοίχιση ποσότητας με ποσότητα
Η αντιστοίχιση ποσοτήτων συνήθως βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν τις έννοιες «ίσα, περισσότερα, λιγότερα» και να αποκωδικοποιούν τις οπτικές εντολές (π.χ. σ' ένα επιτραπέζιο οι έξι βουλίτσες του ζαριού ισούνται με έξι βήματα στο ταμπλό).
- Σχηματισμός
Ο σχηματισμός των αριθμών ίσως είναι και ο πιο διασκεδαστικός στόχος για τα παιδιά. Εφοδιαστείτε με πλαστελίνη, αφρό, άμμο, δακτυλομπογιές και ό,τι άλλο διασκεδαστικό -για τα παιδιά- υπάρχει για να τους δείξετε πως να σχηματίζουν τους αριθμούς πριν περάσετε στη γραφή των αριθμών με μολύβι.
Μην ξεχνάτε να προσαρμόζετε τους στόχους και τα βήματα στις ανάγκες των δικών σας παιδιών. Συχνά τυχαίνει να δουλεύουμε κάποιον στόχο για αρκετό καιρό, είναι σημαντικό να ανανεώνουμε τις δραστηριότητες και το υλικό μας για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης- αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής- αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μια συνδιαστική δραστηριότητα για την εξάσκηση στους αριθμούς.